A FriciSpritz az egyébként is visszafogott alkoholtartalmú, lágy gyöngyözésével krémes hatású Frici egyik legjobb érvényesülési területe, ha az üdítő, hűvös, gyümölcsös oldalait akarod kibontakoztatni. A Frizzante alapú Spritzet épp erre találták fel Észak-Olaszországban és vált elmaradhatatlan frissítővé kiváltképp Velencében. A hagyományos út követői három rész habzóborral, két rész gyomorkeserűvel és egy rész „spriccelésnyi” szódával dolgoznak, de az igazi FriciSpritz ennél sokoldalúbb. Kísérletezz bátran, szükségtelen visszafogni a kreativitásod a Frici megismerésében!

Ha kezdésként kipróbálsz egy-kettőt ezekből a jól bevált receptekből, könnyen ráérzel majd az ízére.

FriciSpritz

Italicus

HOZZÁVALÓK

  • 2 cl Italicus
  • 1 dl Fehér Frici
  • 2 csipetnyi rózsabors vagy egy kiskanálnyi rózsabors
  • 1 spriccelésnyi szóda
  • Mandarin menta

ELKÉSZÍTÉSE

A citrusos, virágos Italicus harmonikus egyveleget alkot a Frici pezsgésével – a klasszikus spritzreceptet tüzes fűszerrel hozzuk új egyensúlyba – itt jön képbe a rózsabors. Törőfa segítségével összetörjük a pohárban, majd rátöltjük a hozzávalókat. Óvatosan megkeverjük és a mandarin ízű mentával koronázzuk a királyi italt.

FRICISPRITZ

Eper

HOZZÁVALÓK

  • 1 dl Rosé Frici
  • 2-3 szem zamatos eper
  • 1 csepp facsart citromlé
  • 1 csepp cukorszirup
  • 1 spriccelésnyi szóda
  • 2-3 db illatos mentalevél

ELKÉSZÍTÉSE

A gyümölcsös, virágos, intenzív Rosé Frici tökéletes összhangot alkot a friss eperrel és illatos menta- vagy bazsalikomlevelekkel, némi cukorsziruppal és jéggel. Törőfával összetörjük az epret a pohárban, hozzáadjuk a citrom levét és a cukrot – ezek intenzívebbé teszik a gyümölcs ízét – majd telerakjuk jéggel a poharat, rátöltjük a Rosé Fricit, majd a szódát. Végezetül illatos mentalevelet dobunk az ital tetejére.

FRICISPRITZ

Málna

HOZZÁVALÓK

  • 1 dl Fehér Frici
  • 3-4 db zamatos málna
  • 1 csepp citromlé
  • 2 cl bodzaszörp
  • 1 spriccelésnyi szóda
  • 2 bazsalikom levél

ELKÉSZÍTÉSE

A pirosgyümölcsös spritzek sorából ez a verzió sem maradhat ki, de epres nővérével ellentétben a visszafogott fehér Fricihez passzol jobban. Ne ijedjünk meg, a citrom és a bodza nem oldják a málna élményét, sőt közelebb hozzák a spritzünket a frissen szedett erdei bogyók savanyú-édes frissességéhez. Törőfa segítségével összetörjük a málnát pohárban, hozzáadjuk a citrom levét és a bodzát, majd telerakjuk jéggel a poharat, rátöltjük a Fehér Fricit, majd a szódát. Végezetül bazsalikom levelet dobunk az ital tetejére.

FriciSpritz

Körte

HOZZÁVALÓK

  • 1 dl Fehér Frici
  • 1/2 körte
  • 4-5 levél zsálya
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csepp cukorszirup
  • 1 spriccelésnyi szóda
  • citromhéj

ELKÉSZÍTÉSE

Az aranyló körte szépen mutatna a pohárban, de itt az íz esszenciáját akarjuk átmenteni, úgyhogy összeturmixoljuk a zsályával, citromlével és a cukorral, majd jéggel teli pohárba töltjük a Fehér Fricivel együtt. Ezután jöhet a szóda, majd a pohár száján körbefuttatjuk a citrom héjának olajos részét, egy leheletni citrusos fanyarsággal ellátva a gyöngyöző, körtés kortyokat.

FRICISPRITZ

KIWI

HOZZÁVALÓK

  • 1 dl Fehér Frici
  • 1/2 érett kiwi
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csepp cukorszirup
  • 1 spriccelésnyi szóda
  • 2-3 mentalevél

ELKÉSZÍTÉSE

Akkor válasszuk ezt a receptet, ha igazán egzotikus italra vágyunk. Az eredménynek már a színe is felfrissít. A kiwit törőfa segítségével összetörjük a pohárban, majd hozzáadjuk a citromlevet, cukorszirupot, szódát, a Fehér Fricit, végezetül a mentalevelet.

FRICISPRITZ

Uborka

HOZZÁVALÓK

  • 1 dl Fehér Frici
  • 2 szelet uborka
  • 2 cl bodzaszörp
  • 1 spriccelésnyi szóda
  • 1 szál rozmaring

ELKÉSZÍTÉSE

A szárazabb frissítők kedvelői az uborkás variáción keresztül kóstolhatják meg a Frici nyugodtabb, de éppúgy hűsítő oldalát. Telerakjuk jéggel a poharat, elhelyezzük benne az uborkákat és beleöntjük a bodzaszörpöt. Ezután jöhet a Fehér Frici és a szóda, majd a rozmaring szár.

FRICISPRITZ

APERITIVO

HOZZÁVALÓK

  • 1 dl Rosé Frici
  • 3 cl Poli Aperitivo vagy Campari Bitter
  • 4 cl facsart narancslé
  • 1 spriccelésnyi szóda
  • 2 level bazsalikom
  • narancshéj

ELKÉSZÍTÉSE

Ahogy Olaszországban véget ér a munka, és közeleg az este, régi szokás egy könnyű uzsonnát és egy pohár aperitivot magunkhoz véve várni a naplementét. A forró nyári napokon ez jobban esik egy könnyű spritz formájában. Nem is kell már sokat fáradnunk a kellemes eredményért: csupán egy jéggel teli pohárba egymásra töltjük a hozzávalókat, majd a pohár száján végigfuttajuk a narancshéjat, végül rádobjuk az illatos bazsalikomot az italra és kezdhetjük is. Ha nincs kéznél éppen Poli Aperitivo akkor a jól ismert Campariból is elkészíthető.